Burn-out / stress

Heb je een (beginnende) burn-out? Of veel last van stress? Ook dan kan je mee naar een eiland. Ten eerste om te ontspannen, niets te moeten en alles even los te kunnen laten en ten tweede om er iets aan te doen.

Burn-out is de andere naam voor chronisch oververmoeid zijn, overspannen zijn, een uitputtingsdepressie hebben, overwerkt zijn. Deze uitputtingstoestand wordt veelal veroorzaakt door een combinatie van events op het werk en in de privésfeer. Stress wordt chronisch en er is geen adequate mogelijkheid voor herstel. Hierdoor raak je mentaal én fysiek uitgeput. Personen die gevoelig zijn voor een burn-out hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel, nemen veel op zich, hebben moeite met grenzen stellen en “nee” zeggen, zijn perfectionistisch en nemen weinig tijd voor ontspanning.

Typische verschijnselen van een burn-out zijn onder andere: chronische gespannenheid voelen, niet kunnen ontspannen, concentratie- en slaapstoornissen. Ook word je vatbaarder voor ziekten zoals spanningshoofdpijn en migraine, darmklachten zoals het prikkelbare darmsyndroom en voedselintoleranties zoals lactose-intolerantie. eilandcoaching is gespecialiseerd in de relatie tussen voeding & stress.

Behalve op een eiland kan je ook voor individuele begeleiding terecht bij Ingrid in het Gooi en bij Annette in Rotterdam.

Voeding en stress

Voeding en stress hebben invloed op elkaar. Het blijkt dat een aantal voedingsstoffen een positief effect heeft op de vermindering van angst en stressklachten. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die een negatief effect hebben. Daarnaast heeft stress invloed op het eetpatroon en eetgedrag. Het lastige bij voeding en stress is de vraag van “de kip en het ei”. Draagt een onvolwaardige voeding bij aan het eerder ontstaan van stress en burn-out of ontstaan tekorten ten gevolge van het gebruik van een onvolwaardige voeding of is het beiden? In ieder geval is het zo dat als je een burn-out hebt je voorraden aan voedingsstoffen opgebruikt zijn doordat het verbruik veel hoger is dan onder normale omstandigheden. Ingrid is diëtist en burn-outcoach en kan je optimaal laten begeleiden. Op een eiland  heb je daar de tijd en de ruimte voor.

Meer lezen over voeding & stress doe je hier.